Следвайте Гласове в ТелеграмВъв Великобритания крадците в магазините стават все по-агресивни.

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВъв Великобритания крадците в магазините стават все по-агресивни.
Коментари Харесай

Дойче веле: Епидемия от кражби в магазините във Великобритания

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Във Англия крадците в магазините стават все по-агресивни. " Никога не е било толкоз неприятно ", оплакват се търговци. Майки крият артикули в детските колички, пенсионери и младежи също крадат. " Това е зараза. " Крадците в магазините във Англия стават все по-агресивни и са от най-различни прослойки. " Сред тях има майки, които крият продуктите в детските колички, има и пенсионери, деца и младежи на колела ", изяснява Бенедикт Селваратнам пред немската обществено-правна телевизия АРД. Той е притежател на дребен супермаркет в южен Лондон. В магазина му има до девет обири на ден. " Забелязваме голям растеж в кражбите по поръчка, осъществени от проведени банди, които крадат какво ли не - кафе, мед, месо. "

" Епидемия на джебчийството "

И доста други притежатели на дребни магазини по кварталите, които продават хранителни артикули и артикули от всекидневието, се оплакват. Големите вериги супермаркети също означават съществено повишаване на кражбите.

Директорката на огромната английска верига магазини " Джон Люис " Шарън Уайт неотдавна назова протичащото се " зараза " и съобщи пред английския вестник " Мирър ", че 2023 е " годината на джебчиите ". Според формалните статистики във Англия през 2022 година кражбите са се нараснали с към една четвърт. Материалните вреди, нанесени на търговците, се пресмятат на близо 1 милиард английски паунда (1.16 милиарда евро), прецизира АРД.

Какво крадат джебчиите?

Британският министър председател Риши Сунак назова обстановката " изрично неприемлива ". От промишлеността считат, че причина за кражбите са най-много повишаващите се цени. Докато преди се крадяха най-много първокласни артикули, в този момент все по-често става дума за обири на артикули за всекидневието, изяснява ръководителят на Федерацията на самостоятелните търговци Мунтазир Дипоти.

Има обаче и още един фактор, изяснява АРД. Все повече младежи се снимат по какъв начин крадат и качват видеоклиповете в платформи като ТикТок, а други имитират това държание. " Никога не е било толкоз неприятно ", споделя комерсиалният специалист Скот Диксън пред " Мирър ". По думите му крадците стават все по-безочливи и безсрамни. Обидите и нападенията против личния състав също се усилват, оповестяват от Федерацията на самостоятелните търговци. Десетки притежатели на магазини се отхвърлят от бизнеса си, а изключително дамите, работещи в сектора, се опасяват да остават сами в магазините.

Нужно е по-силно полицейско наличие

Бенедикт Селваратнам е сложил стъклена бариера на касата на магазина си, с цел да защищити касиерите. В магазина има и десетки охранителни камери. Това обаче въпреки всичко не е задоволително, споделя АРД. " Нуждаем се от повече полицейски патрули, изключително вечерно време ", изяснява търговецът. Освен всичко останало, когато един път звъннал на полицията, с цел да заяви за кражба, служителите на реда просто не пристигнали. Затова и доста притежатели на дребни магазини въобще не звънят на полицията. Лондонските органи на реда пък признават, че нямат потенциала да проверяват всички обири.

Председателят на Федерацията на самостоятелните търговци Дипоти предлага на притежателите на магазини да се заплати еднократна отплата в размер на 1500 паунда за това, че сами покриват разноските по сигурността си. Според него по този метод работещите в сектора ще усетят някаква поддръжка.

Както притежателите на дребни магазини, по този начин и огромните вериги, се оплакват от неналичието на съответни санкции за нарушителите. В случай че са откраднати артикули в размер на по-малко от 200 паунда, нарушителят единствено бива глобяван. " Кражбите де факто са декриминализирани ", разяснява специалистът Диксън пред АРД.

Големите вериги като " Сейнсбърис ", " Теско " и " Уейтроуз " също се охраняват за своя сметка. Някои даже са наели следователи под прикритие и са оборудвали чиновниците си с камери, които се носят на тялото.

Големите вериги ще спонсорират полицейски следствия

Ново предложение планува да се финансират и полицейските следствия. Десет огромни компании ще платят към 700 хиляди евро за задачата, изяснява АРД. В подмяна следователите ще съпоставят записите от охранителните камери в магазините със своите бази данни и ще употребяват наличните софтуери за лицево различаване. Полицията се надява, че това ще им помогне да разпознават по-лесно крадците. Това ще е потребно и за всички притежатели на търговски обекти.

Бенедикт Селваратнам обаче не е уверен, че това ще помогне. Той към този момент се пита дали не е по-добре да се откаже и да продаде бизнеса си. Не е получил обаче оферта, която да покрие инвестицията му. Докато обстановката не се усъвършенства, очевидно търговците ще би трябвало сами да се оправят с казуса.

Инфо: Дойче веле

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР